Sproglige udfordringer på de danske hospitaler har været i fokus den seneste tid. Vi vil i denne uge derfor gerne sætte fokus på, hvad vi gør i KonZenta for at forhindre sproglige udfordringer hos vores læger.

Når vi ansætter en svensk speciallæge, der skal arbejde i Danmark, tilbyder vi altid et sprogkursus. Vi har sat store krav til kvaliteten af undervisningen og forløbet.

For os handler det ikke kun om, at vores læger kan forstå dansk, men også at de kan tale dansk. Vi har ansat Linda som sproglærer, og hun afholder alt undervisning med vores læger. Linda har 25 års erfaring med sprogundervisning, og hun underviser både i dansk og svensk i hele Danmark og Sverige.

I KonZenta har vi et tæt samarbejde med Linda, så vi hele tiden er informeret omkring, hvilket kursusbehov vores læger har brug for. Linda sørger også altid for at tilpasse undervisningen til den individuelle læge.
Vi har spurgt ind til Lindas arbejde i forhold til, hvilke udfordringer der generelt er, når man skal lære dansk, samt hvilke fordele der er, når man i forvejen taler svensk.

                             Linda Kristiansen

Hvordan foregår dine sprogkursus?

Undervisningen foregår via Skype, varighed: 45 minutter ad gangen.


Hvilke udfordringer er der generelt ved at lære det danske sprog?

Udtalen er den største udfordring, og træning af udtalen er oftest det moment, vi har mest fokus på. At forstå dansk talesprog er også en udfordring, eftersom dansk – i modsætning til svensk – har mange stumme konsonanter, bløde konsonanter og vokaler, som udtales anderledes end de skrives. En anden udfordring er de danske talord, 72, 96, 81 osv. En tredje udfordring er en forståelse af, at der er mange ord som er mere eller mindre identiske på dansk og svensk, men har forskellig betydning, fx rolig/rolig, straks/strax, genert/generad, begærlig/begärlig.


Hvilke fordele har en svensktalende læge ved at skulle lære dansk?

For en svensktalende person har man en stor fordel, når det gælder vokabularet. Eftersom dansk og svensk skriftsprog ligner hinanden temmelig meget, vil en svensktalende person kunne genkende mange ord, når man læser en dansk tekst. Udfordringen er at få tale- og skriftsproget til ”at hænge sammen”.


Er der noget man selv kan gøre for at blive bedre til at lære dansk?

Man kan med stor fordel se dansk tv, lytte til dansk radio/podcasts/lydbøger, se danske film og tv-serier på en af de gængse streamingtjenester, og se dem med danske undertekster, vel at mærke, ikke svenske, da læser man i stedet for at lytte.


Hvad kan man forvente af et sprogkursus sammen med dig?

Alt efter ambitionsniveau og hvor meget tid den enkelte kan bruge på forberedelser og lektionsfrekvens, vil man opnå en bedre forståelse af dansk talesprog, forståelse og brug af de danske talord, lære den danske udtale samt opnå et større aktivt dansk ordforråd. Dansk kontra svensk grammatik berøres også, dog tilpasset den enkeltes ønsker.

 

Har du spørgsmål til KonZentas sprogkursus er du velkommen til at kontakte Kasper Madsen på +45 2258 3891 eller på kasper.madsen@konzenta.com

 

Ønsker du at høre om vores kvalitetssikringsprogram, kan du læse meget mere om den her: https://www.konzenta.dk/for-hospitalet/samarbejde-med-konzenta/